Naar België komen

Alle informatie voor wie naar België wil komen.

Visum voor België

Praktische informatie over het visum voor België.
 1. Laatst bijgewerkt op

Meer informatie over visumaanvragen vindt u op de website van Vreemdelingenzaken


De checklists en tarieven voor de verschillende soorten visa vindt u op de website van VFS

Houd er rekening mee dat:

 • Aanvragen worden alleen geaccepteerd na indiening van alle vereiste documenten bij VFS.
 • Visumaanvragen moeten minimaal 15 dagen voor vertrek worden ingediend.
 • De aanvrager dient persoonlijk de ingevulde aanvraagformulieren plus alle benodigde documenten in te dienen.
 • Machineleesbare visa (die in alle gevallen het type zijn dat door dit consulaat wordt afgegeven) mogen nooit worden aangebracht op de achterkant van een paspoortpagina die al een ander machine leesbaar visum bevat (ongeacht het land van afgifte en de geldigheid van dat visum) . Daarom is het raadzaam dat uw paspoort minimaal één dubbele blanco pagina bevat die gereserveerd is voor visa (blanco voor- en achterkant). Houd er rekening mee dat uw visum niet wordt aangebracht als uw paspoort niet aan deze nieuwe criteria voldoet, in welk geval u wordt verzocht een nieuw paspoort in te dienen.
 • Fotovereisten: foto's moeten in portretstijl zijn en de aanvrager mag in de regel geen hoofddeksel dragen. Hoofddeksels kunnen om religieuze of medische redenen worden toegestaan, op voorwaarde dat het gezicht volledig zichtbaar is. Het voorhoofd, de wangen, de ogen, de neus en de kin mogen op geen enkele manier worden belemmerd. Bij voorkeur, maar niet noodzakelijkerwijs, moeten ook het haar en de oren worden ontbloot. op de foto moet het hoofd een oppervlakte van minimaal 2,5 cm en maximaal 3,5 cm innemen. De achtergrond moet licht en uniform zijn. De voor- en achternaam van de aanvrager moeten duidelijk op de achterkant van de foto worden geschreven.
 • Als bij het bezoek twee of meer Schengenlanden betrokken zijn, is de ambassade die verantwoordelijk is voor de afgifte van het visum:
  • De Ambassade van de hoofdbestemming in overeenstemming met de verblijfsduur.
  • Als er geen duidelijke hoofdbestemming is, de ambassade van het land van eerste binnenkomst.


Opmerkingen:

 1. Er is geen wettelijk recht op een visum.
 2. Het bezit van een geldig visum geeft de houder ervan niet automatisch het recht om het Schengengebied binnen te komen. Immigratieautoriteiten kunnen ook verzoeken om aanvullende bewijsstukken (bijv. hotelreservering, vliegticket, voldoende geld, uitnodigingsbrief, enz.).
 3. Het doel van het voorgestelde bezoek mag niet meer worden gewijzigd nadat het visum is afgegeven (na binnenkomst in het Schengengebied).