Ambassade van België in de Verenigde Arabische Emiraten

België in de Verenigde Arabische Emiraten

Welkom op onze website!

 

UPDATE - 08/04/2020

Openingsuren en consulaire zaken

De Corona-crisis heeft ook verstrekkende gevolgen voor de werking van de Belgische Ambassade alsook voor het Ambassadepersoneel en hun families. Het Ambassadepersoneel valt onder de beperkingen op verplaatsingen van de lokale autoriteiten.

Vandaar dat de Ambassade verplicht is om vanaf donderdag 26 maart 2020 en tot nader order voor het publiek de deuren te sluiten. Een minimale dienstverlening wordt ingesteld, met name voor volgende zaken:

Geboorte

Overlijden

Urgente paspoortaanvragen

Humanitaire zaken

Enkel gemotiveerde, urgente en noodzakelijke verzoeken zullen worden behandeld.

Alle visa activiteiten zijn tot nader order opgeschort. VFS is gesloten voor alle applicaties.

De Ambassade blijft via mail bereikbaar (abudhabi@diplobel.fed.be) voor dringende vragen. De wachttelefoon is er enkel voor acute gevallen (050-441.34.60). U kan voor algemene informatie ook op onze webpagina terecht.

Gestrande reizigers of residenten die wensen terug te keren

Beste landgenoten,

Gelieve er rekening meet te houden dat indien u terug wenst te keren naar België het nu het moment is. Na een repatriëringsvlucht op 1 april en een eerste vlucht van Emirates Airlines naar Brussel op 7 April, raden wij Belgen die rechtstreeks willen vliegen op Brussel aan om de vluchten op 9 en 11 april van Emirates Airlines te overwegen (vertrek op Terminal 2 in Dubai DXB), wetende dat u verschillende weken niet zal kunnen vliegen naar België. Ook de andere vluchten op Europa zullen opnieuw worden opgeschort. De laatste vluchten naar Europa zijn nu gepland op 19 april. Voor diegenen die vliegen op andere Europese bestemmingen, gelieve steeds het reisadvies te controleren voor het boeken van de vlucht omdat verschillende landen grenscontroles hebben ingevoerd en beperkingen op verplaatsingen hebben ingevoerd.

Wanneer u een terugvlucht boekt is het belangrijk om het formulier (hier) in te vullen en op te sturen naar abudhabi@diplobel.fed.be.  

Anders kunnen wij geen informatie verschaffen die u misschien nodig heeft voor een vlotte trip naar België.

Hou er rekening mee dat de Ambassade niet kan helpen met boekingen en dat er geen repatriëringsvluchten gepland zijn aangezien er verschillende mogelijkheden zijn geweest om terug te keren naar België.

Noteer dat mondmasker, handschoenen en sociaal afstand houden, verplicht zijn. Dit niet respecteren zal resulteren in een weigering om op het vliegtuig te stappen, laat staan de luchthaven binnen te komen. Temperatuurmeting zal gebeuren in de luchthaven. Indien u ziek bent: reis niet en volg het advies van de autoriteiten.

Hou u steeds op de hoogte van de overheidsmaatregelen, controleer de laatste informatie van de luchtvaartmaatschappijen op hun website en volg te allen tijde de instructies van de overheden. Dit in het bijzonder met betrekking tot verplaatsingen, tevens naar de luchthaven.

Voor diegenen die terugkeren naar België, gelieve u op de hoogte te houden van de situatie door de websites www.info-coronavirus.be en https://crisiscentrum.be te raadplegen.

Belgische residenten van de VAE geblokkeerd buiten de UAE

Met ingang van donderdag 19 maart (12:00 – middag) kunnen enkel Emiraatse burgers het land nog binnen. Voor een periode van tenminste twee weken is dit NIET meer mogelijk voor houders van een verblijfsvergunning (residenten) die zich momenteel in het buitenland bevinden. Residenten die hun terugkeer willen organiseren worden gevraagd om de VAE Ambassade van hun verblijfsland te contacteren. Familieleden in de VAE kunnen contact opnemen met de Federal Authority for Identity and Citizenship (ICA) op volgende contactgegevens:

Fax: 025543883
Mobile: 0501066099
Telefoon: 023128867 en 023128865
E-mail: Operation@ica.gov.ae

Aan alle Belgen in de VAE

De Ambassade volgt de situatie rond Corona met de bevoegde autoriteiten nauw op en coördineert met de Delegatie van de Europese Unie en Europese collega’s. We raden u aan goed op de hoogte te blijven via de federale instellingen (link) of lokale autoriteiten (Abu Dhabi, Dubai) en pers, en de eventuele instructies en aanbevelingen van de overheid hieromtrent op te volgen.

De Ambassade vraagt uw begrip dat de situatie snel wijzigt en dat nieuwe informatie constant naar voor komt. Wij verzoeken u daarom om regelmatig primaire informatiebronnen te raadplegen, zoals de websites van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen en voor officiële communicaties het Emiraats nieuwsagentschap WAM (https://wam.ae/en) You are expressly requested to be extremely careful with false and fake news from unreliable sources.

Het algemene Belgische reisadvies kan u raadplegen op: https://diplomatie.belgium.be/

Voor reizen naar België kan U zich informeren op de website van FOD/gezondheid (link) en voor een overzicht op:

www.info-coronavirus.be;
https://www.empreva.be/nl/news/informatie-over-het-coronavirus ;
https://www.empreva.be/nl/file/418/download?token=GwHwz0qn:
https://www.belgium.be/nl/nieuws/2020/coronavirus_fase_2_gehandhaafd_overgang_naar_de_federale_fase_en_bijkomende_maatregelen

https://www.wanda.be/en/a-z-index/coronavirus-2019-ncov/

Wij dringen aan om op elk moment de aanbevelingen en richtlijnen van de Emiraatse overheid te volgen en u strikt aan de opgelegde beperkingen te houden. Voor residenten in dit land is in eerste instantie de Emiraatse overheid voor uw veiligheid en welzijn verantwoordelijk.

Veel sterkte!

BELANGRIJK

Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten is er een verhoogd niveau van spanningen in de regio. De Ambassade volgt deze ontwikkelingen nauw op. Belgen in de Verenigde Arabische Emiraten doen er best aan om zich op de hoogte te houden van de laatste stand van zaken. Blijf alert en volg steeds de instructies op van de lokale autoriteiten. Aan Belgische toeristen raden we zoals steeds aan om zich te registreren op www.travellersonline.diplomatie.be

Voor reisadvies betreffende de Verenigde Arabische Emiraten verwijzen we naar:
https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

WELKOM

U bent een Belg die onlangs naar de Verenigde Arabische Emiraten is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de Ambassade in Abu Dhabi? U reist als toerist door de Verenigde Arabische Emiraten en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in de Verenigde Arabische Emiraten gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen.  

Voor visumaanvragen kunt u terecht bij onze outsourcingspartner VFS Global te Abu Dhabi en Dubai.

Dit betekent dat elke visumaanvrager een afspraak zal moeten maken via de website (www.vfsglobal.com/Belgium/UAE) en zijn visumaanvraag zal moeten indienen bij:

!!! JOINT VISA APPLICATION CENTER VAN VFS TE ABU DHABI IS VERHUISD

           Level B2 (Lower Ground), The Mall, World Trade Centre,
           Khalifa Bin Zayed The 1st Street (Airport Road)
           Abu Dhabi, UAE
           Tel. 971-4-2055716
           mail: info.belgiumuae@vfshelpline.com 
           website: https://www.vfsglobal.com/belgium/UAE

 

JOINT VISA APPLICATION CENTER VAN VFS TE DUBAI
Wafi Mall, Level 2
Falcon Phase 2
Umm Hurair 2
Dubai - UAE 
Tel. 971-4-2055716

In overeenstemming met de Visa Code, behoudt iedere visumaanvrager het recht zijn/haar visumaanvraag rechtstreeks in te dienen bij de Belgische Ambassade of het Belgische Consulaat bevoegd voor zijn plaats van residentie. In dat geval wordt de visumaanvrager verzocht op voorhand via email een afspraak te maken.

 
Belangrijk bericht met betrekking tot de verblijfsduur in de VAE voor EU-inwoners

Het wederkerig akkoord met betrekking tot de visum vrijstelling voor een kort verblijf, getekend door de Europese Unie en de VAE, heeft als gevolg dat de verblijfsduur van het visum voor Belgische toeristen in de VAE is veranderd. Artikel 1 van dit akkoord voorziet een maximumduur van 90 dagen gedurende een periode van 180 dagen. Volgens dit akkoord, zal elke Belg een visum krijgen dat hem toelaat in de VAE te blijven gedurende maximaal 90 dagen. Dit kan in een keer opgenomen worden of gespreid over verschillende verblijven tijdens een termijn van 180 dagen.

 
Veiligheid van de Belgen in het buitenland

Als u in het buitenland verblijft, als expat of reiziger, geven we u de raad geregeld onze reisadviezen te raadplegen en elementaire voorzorgsmaatregelen te nemen. Het verdient eveneens aanbeveling het advies van de lokale autoriteiten strikt op te volgen. Tot slot kunt u het best uw reis registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

 
Belangrijk bericht voor de Belgen met woonplaats in het Sultanaat van Oman

Beste landgenoten,

Tot op heden werden de politieke bevoegdheden met betrekking tot het Sultanaat van Oman waargenomen door onze Ambassade in Riyadh, terwijl de consulaire bevoegdheden werden waargenomen door het Consulaat-generaal van België te Abu Dhabi met het oog op een efficiëntere dienstverlening omwille van de nabijheid van onze Ambassade.  Vermits de Omaanse overheden op basis van de Conventie van Wenen deze verdeling niet aanvaarden, was België verplicht om de consulaire bevoegdheid opnieuw naar de Ambassade in Riyadh over te hevelen. Dit gebeurde bij Koninklijk Besluit van 27 februari 2019.

Concreet betekent dit dat u terug bent ingeschreven bij de Ambassade in Riyadh. Voor alle consulaire diensten zoals de aanvraag van paspoorten, identiteitskaarten en attesten dient u zich te wenden tot:

Ambassade Riyadh
Diplomatic quarter Main Road 2 Lot n° A2 
11693 Riyadh 
Saoedi-Arabië 

P.O. Box 94396 - Diplomatic Quarter 

T: +966 11 488 28 88 
F: +966 11 488 20 33 
Noodnummer buiten de openingsuren: +966 505 693 459 

Riyadh@diplobel.fed.be

https://saudiarabia.diplomatie.belgium.be/nl

U kan echter nog steeds uw paspoort aanvragen in Abu Dhabi of elke andere consulaire post of zelfs in een Belgische gemeente. Op de link hierna vindt u alle nodige informatie over het bekomen van een Belgische paspoort.

https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Diensten_in_het_buitenland/Bel...

 
Belangrijk bericht i.v.m. de betaling van de consulaire tarieven

SINDS 1 NOVEMBER 2015 WORDEN VOOR DE DIENSTEN VERLEEND DOOR DE BELGISCHE AMBASSADE GEEN CONTANTE BETALINGEN MEER AANVAARD.

Betalingen kunnen enkel nog verricht worden:

  • aan het loket via de betaalterminal per credit- of debetkaart.
  • per “cash deposit” op het rekeningnummer van de Ambassade, bij gelijk welk filiaal van de FAB (First Abu Dhabi Bank). 

Bank Information: FAB (First Abu Dhabi Bank) UAE

Account Name: EMBASSY OF THE KINGDOM OF BELGIUM 
Account Number: 1411003539790034
 
Account Currency: AED

Bij de betaling in een NBAD-filiaal zal u gevraagd worden om uw naam, voornaam en telefoonnummer op te geven. Zorg dat uw naam daarop voorkomt en niet van diegene die in uw plaats handelt.

Onvolledige betalingen of betalingen zonder referenties, kunnen niet aanvaard worden. Bij aankondiging van wijzigingen van de tarieven door de FOD Buitenlandse Zaken, zal het betaalde bedrag moeten worden aangevuld of aan u worden teruggestort. Op deze pagina vindt u de lijst van onze diensten met overeenkomstige tarieven. Gelieve steeds na te kijken of u niet onder een van de betalingsuitzonderingen valt.

GELIEVE STEEDS HET BEWIJS VAN BETALING (+ 1 kopij ervan) BIJ U TE HEBBEN BIJ DE INDIENING VAN UW AANVRAAG BIJ DE AMBASSADE.

Voor volgende diensten, waarvoor de persoonlijke verschijning niet vereist is, kan het bewijs van betaling, samen met uw aanvraag worden opgestuurd. Het betreft:

  • ID-kaarten 
  • Attesten voor Belgische onderdanen
  • Paspoorten voor kinderen onder de 6 jaar
  • OPGEPAST: enkel aan de Belgen die ingeschreven zijn op onze Ambassade kan een paspoort afgeleverd worden

 
Veiligheid van Belgen - Opgepast:

Buitenhuwelijks seksuele relaties zijn strafbaar in de Verenigde Arabische Emiraten. Bij de bevalling in de VAE dient u een huwelijksakte voor te leggen. Als ongehuwde vrouw of bij buitenhuwelijkse verwekking van het kind loopt u het risico om geen huwelijksakte te bekomen. Bij moslims lopen vrouw en kind het gevaar om een gevangenisstraf op te ondergaan.

 

Nieuws

10 apr

België kondigde gisteren - als voorzitter van de werkgroep Kinderen en Gewapende Conflicten van de VN-Veiligheidsraad - aan dat conclusies over de situatie van kinderen in het gewapende conflict in Jemen unaniem werden goedgekeurd. Hiermee bevestigt ons land zijn voortrekkersrol in de strijd tegen straffeloosheid en meer specifiek tegen de schendingen van kinderrechten. Ook op humanitair vlak zit België met ruim 9 miljoen euro specifiek op Jemen gerichte steun in de kopgroep van Europese donoren voor Jemen.

09 apr

De Minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), heeft deze namiddag gecommuniceerd over de dagelijkse evolutie van de situatie van de Belgen in het buitenland. De Minister wijst in het bijzonder op de Europese solidariteit in het kader van deze grootschalige repatriëringoperatie.

08 apr

De Minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), heeft deze namiddag gecommuniceerd over de dagelijkse evolutie van de situatie van de Belgen in het buitenland.

07 apr

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) gaf deze namiddag opnieuw een dagelijkse update over de situatie van Belgen in het buitenland.

06 apr

De Minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), heeft deze namiddag gecommuniceerd over de dagelijkse evolutie van de situatie van de Belgen in het buitenland.